top of page

DİŞ HEKİMLİĞİNDE UZMANLIK EĞİTİMİ


Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin hükümleri çerçevesinde üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayları seçme ve yerleştirme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülüyor.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonucuna göre uzmanlık eğitimine kabul edilecek adaylar, tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştiriliyor.

Sağlık Bakanlığı adına Üniversitelerde yer alan kadrolara yerleştirilen adaylar kayıtlarını yaptırmak için ilgili Üniversiteye değil Sağlık Bakanlığına başvurmalıdır.


Diş hekimliği Uzmanlık alanlar hangileri?

Diş hekimliği uzmanlık alanları 8 adettir. Bu 8 Anabilim dalından her hangisi birisini bitirerek Uzman Diş Hekimi ünvanını ala bilirsiniz.

Diş hekimliği Uzmanlık Alanları:

  1. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

  2. Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

  3. Protetik Diş Tedavisi

  4. Restoratif Diş Tedavisi

  5. Çoçuk Diş Hekimliği

  6. Periodontoloji

  7. Ortodonti

  8. Endodonti

Yabancı ülke vatandaşları DUS'a gire bilir mi?

Evet. Yabancı uyruklu vatandaşlar da Diş hekimliği Uzmanlık Sınavına gire bilirler. Yabancı ülke vatandaşları ve ya Diş hekimliği eğitimini Yurtdışında tamamlamış Diş hekimleri DUS sınavına girmek için YÖK'den alınmış olan Denklik belgesini ve Tıpta Uzmanlık Kurulunun belirleyeceği bir kuruluş tarafından yapılan Türkçe dil bilgisi sınavında başarılı olduklarına dair belgenin aslı veya noter tasdikli örneği sunmalıdır.


Tercih işlemleri:

1) T.C. uyruklu adaylar ile T.C. uyruğunun yanında yabancı uyruğu da olan adaylar, sadece genel kontenjanları,

2) Yabancı uyruğu olan adaylar, yabancı uyruklu kontenjanları (Uyruğundan biri T.C. olan yabancı uyruklu adaylar, yabancı uyruklular için ayrılmış kontenjanları tercih edemeyeceklerdir.),

3) Mavi kartlı adaylar;

a) Yabancı uyruklu olarak başvuru yapmak istiyorlarsa yabancı uyruklu kontenjanları,

b) Mavi kart sahibi olarak başvuru yapmak istiyorlarsa 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca sadece vakıf üniversitelerinin genel kontenjanlarını,

4) K.K.T.C. uyruklu adaylar;

a) 24 Mart 2008 tarihli Protokolün değişik ikinci maddesine göre Dr. Burhan Nalbantoğlu ve Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine açılmış olan kontenjanları,

b) Aynı Protokolün değişik beşinci maddesine göre KKTC’ye ayrılan kontenjanları,

c) Aynı Protokolün değişik dördüncü maddesi hükümleri kapsamında olan KKTC uyruklu adaylar 1999 tarihli ilave haklar tanınmasına yönelik anlaşmaya göre genel kontenjanları,

5) Türk Soylu yabancı adaylar;

a) 2527 sayılı Kanun hükümlerinden faydalanmak istedikleri takdirde genel kontenjanları,

b) 2527 sayılı Kanun hükümlerinden faydalanmak istemedikleri takdirde yabancı uyruklu kontenjanlarını, tercih edilen kontenjan türüne bağlanan tüm sonuçları kabul ederek tercih edebileceklerdir.


DUS sınavı Ankara’da yapılıyor ve Sınav 150 dakika (2,5 saat) sürüyor.

106 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page